DalaFrakt Entreprenad totalrenoverar populär isarena

Leksand-IF-pdf-ritningar-1382x800.jpg

DalaFrakt Entreprenad har fått i uppdrag av Leksands IF att gjuta en platta samt byta kylrör i Clas Ohlson Foundation Arena.

Isarenan, som tidigare hette Weda Skog Arena, var i skriande behov av insatser.

– Det har varit struligt i vinter med stängt på grund av läckage. Det fanns bara en rink, säger DalaFrakts Herman Hultgren, platschef för bygget.

Uppdraget är värt cirka 10 miljoner kronor.

Ska hålla i 40 år

Clas Ohlson Foundation Arena är av stor betydelse för ishockeyn i Leksand. Denna arena är fullbelagd från morgon till kväll nästan året runt, och här spelas alla former av ishockey förutom SHL-matcher. Det är kanske inte så förvånande att den blir sliten efter 20 års användning.

Nu tas nya tag som kommer att ge förutsättningar för att driva arenan i 40 år till.

Istället för grusbädd ska det gjutas en platta av betong, som utöver hållbarheten även ger fördelar i form av jämnare och bättre is.

– Gjutningen är jätteviktig här. Det får inte bli fel. Det ställer stora krav på entreprenören.

Och då känns det bra att en lokal entreprenör går in och tar ansvaret, säger Magnus Proos, vd för Leksands IF Fastighets AB.

Invigning i höst

I DalaFrakts uppdrag ingår schaktning och rördragning, ingjutning av kylrör, isolering och bygge av ny sarg. Och inte minst frakt av 350 lastbilslass med grus.

Anledningen till att just DalaFrakt fick jobbet stavas erfarenhet.

– De har erfarenhet av ett liknande bygge som gjordes för 10 år sedan, då stora arenan fick betong istället för grusbädd, berättar Magnus Proos.

Herman Hultgren var själv med och gjorde jobbet den gången.

– Det här är ett viktigt jobb, för det berör så många. Jag har själv barn som tränar här, säger Herman Hultgren.

Produktionsstart kommer att ske när isen har tinat och därefter väntar två-tre månaders jobb med gjutning, rördragning och formning samt bygge av sarg. Uppstart beräknas ske under hösten. Något exakt datum är det ingen som vågar sig på.

– Det är lång leveranstid på delar till ishallar, men vi har fått lite kortare tid i kön av vår leverantör, säger Magnus Proos.