Biologiskt nedbrytbart gödningsmedel ger bättre jordar

DalaFrakt fraktar växtgödning från pappersbruk, på uppdrag av Soilfood OY

DalaFrakt förser lantbrukare i Mellansverige med biologiskt nedbrytbart gödningsmedel, producerat av rester från pappersindustrin. På uppdrag av finska Soilfood OY har miljövänlig jordförbättring transporterats direkt till lantbrukarna.

– Det här är en intressant affär, och vi är stolta över att vara en viktig länk i miljökedjan, säger Reidar Vangen, affärsområdeschef för DalaFrakt Anläggning.

Soilfood OY

Soilfood OY är ett företag som har flera produkter, som bland annat riktar in sig mot industri, gruvindustri, livsmedelsindustri och jordbruk. Den produkt som DalaFrakt transporterar är en näringsfiber, som gör att jorden blir bättre för grödor genom att näringsinnehåll ökas och fukt hålls kvar i marken.

Miljöarbetet prioriteras

Projektet med att transportera näringsfiber har pågått under en tid. Soilfood OY har i produktionen samarbetat med Kvarnsvedens Pappersbruk, och transporter har utgått från anläggningen i Borlänge. När pappersbruket nu ska läggas ner, söker Soilfood ny samarbetspartner för produktion och frågan om transport kommer att fortsätta vara aktuell.

Stolt och hoppfull

Reidar Vangen berättar att DalaFrakt är stolta över de utförda transporterna och konstaterar att samarbetet har fungerat väldigt bra.

– Att vi på det här sättet tillsammans bidrar till den cirkulära ekonomin gör att vi är övertygade om ett fortsatt fint samarbete med Soilfood OY. Vi har stort fokus på att hela tiden öka vår viktiga del i kedjan med hållbarhetsarbetet, för det är något vi på DalaFrakt tycker är viktigt, säger Reidar Vangen.

Postad i: