Team Dalafrakt presenterar: A Joon Transport AB

Anders Joon

Anders Joon har jobbat som åkare sedan 1978. Efter alla dessa år trivs han fortfarande väldigt bra. ”Varje morgon när jag kliver upp så älskar jag mitt jobb.”, säger Anders. Hur många känner så efter 43 år?

Asfalt på sommaren, flis på vintern

Anders Joon har drivit sitt åkeri sedan 2012. Han är ensam i bolaget, som fokuserar på två olika sorters körningar: asfaltstransporter under de varma årstiderna och flistransporter på vintrarna. Asfaltskörningarna sker mestadels runt Göteborg och Stockholm, men även i Dalarna. Flistransporterna på vinterhalvåret sker mestadels i Dalarna och Värmland.

– Man har alltid ett gäng med sig när man kör asfalt. Vi är som en stor familj. Körning av flis är mer ett enmansjobb.
Han är tacksam för sin familj som stöttar honom. Det blir långa perioder då han är borta på jobb.

Inga större motgångar

När Anders började köra timmerbil i slutet av 1970-talet var kommunikationsmöjligheterna betydligt mer begränsade än idag.

– Om jag hade ramlat ner ur kranen på kvällen hade jag blivit liggande till på morgonen innan jag hade kunnat få hjälp. En del tror nästan jag ljuger när jag berättar sånt här, men man hade ju ingen mobil i fickan som man har idag.

Lyckligtvis har Anders Joon klarat sig över åren utan några större motgångar. Vardagsfriktion i form av snökedjor som behövde läggas på mitt i natten var desto vanligare.

Mer trygghet – och stress

Tryggheten i branschen är betydligt bättre idag, och dagens lastbilar bjuder på komfort i nivå med att bo i lägenhet enligt Anders. Han är nöjd med att sitta varmt och skönt när han kör sin lastbil, till skillnad mot den gamla tiden. Bättre däck och ABS-bromsar har gjort livet på vägarna betydligt säkrare.

– Men det var inte lika stressigt förr. Det skulle vara otänkbart att jobba med det här om jag inte hade DalaFrakt i ryggen, säger Anders Joon.

Den trygghet det innebär med försäkring, juridisk hjälp och projektledning gör det väl värt medlemskapet.

Rekommenderar jobbet

Det råder ingen tvekan när Anders Joon får frågan om han rekommenderar yrket till yngre generationer.

– Absolut. Jag älskar mitt jobb. Har man rätt vilja och känsla så är det ett underbart yrke.

Vilka personliga egenskaper behövs för jobbet?

– Lite envishet och en vilja att lyckas. Att man kan reparera själv och inte kastar sig på telefonen så fort man får motgångar. Ett kreativt sinne för problemlösning är också bra.

Postad i: