Vi presenterar två av de sex nominerade för DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium

DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kr går till den som på ett spännande sätt har bidragit till samhällsutvecklingen i Dalarna. Här presenterar vi två av sex nominerade: Marit Norin, Älvdalen och Tyko Persson, Borlänge.


Marit Norin – brinner för Älvdalens kulturhistoria

Marit Norin brinner för att utveckla och visa upp Älvdalens kultur och historia. Hon gör det på ett sätt som både engagerar lokalbefolkningen och turister. Därför är hon en utmärkt kandidat till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium.

Marit Norin
Marit Norin jobbar med att utveckla och visa upp Älvdalen med bygdens kultur och historia. Foto: Privat.

– Nu blir jag glad. Tänk att någon utanför Älvdalen uppmärksammar det vi gör i bygden, säger en lycklig Marit Norin. Hennes arbete för Älvdalen kan delas in i två delar. Hon driver företaget Rockdale natur- och kulturupplevelser tillsammans kollegan Torbjörn Zakrisson. På deras hemsida står det att Rockdale natur- och kulturupplevelser är ett upplevelseföretag som brinner för historien och kulturen i Älvdalen. Inom den verksamheten finns allt som hör till den välkända porfyren i Älvdalen där Porfyrmuseet spelar en viktig roll. Dessutom verkar företaget för att bevara historien om Hagström – Sveriges största tillverkare av musikinstrument.
Rockdale natur- och kulturupplevelser arrangerar event som ska locka turister att besöka Älvdalen. Dessutom driver Marit Norin ytterligare ett företag som bland annat ger ut magasinet Happy Älvdalen, som speglar livet på orten.
– Min drivkraft är att på olika sätt lyfta fram Älvdalen till turister som jag hoppas ska lockas hit och till lokalbefolkningen som jag hoppas ska känna en stolthet över att bo i Älvdalen, säger Marit Norin och fortsätter: – Dessutom finns så mycket spännande platser och berättelser i Älvdalen som många inte känner till, som vi kommer att jobba för att lyfta fram och presentera i framtiden. Här har jag ett mycket bra samarbete med Torbjörn Zakrisson, säger en märkbart glad Marit Norin.

Fakta/Marit Norin
Bor: Älvdalen
Gör: Företagare som lyfter fram Älvdalen.
Ålder: 47.
Familj: Man och två hundar.
Fritidsintresse: Vara i skogen med hundarna. Njuta av en skön skidtur. Koppla av framför brasan. Läser mycket.
Motivering: ”Marit Norin har med stort engagemang arbetat med att lyfta fram och presentera den spännande kulturhistorien kring Älvdalen. Det har betytt mycket för de som bor och lever i bygden.”


Tyko Persson – har modellen för elever att utvecklas

– Nu blev jag tagen! Tyko Persson, rektor på Maserskolan i Borlänge, hade lite svårt att hitta orden när han blev nominerad till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium. Han är nominerad för ett arbetssätt i skolan som heter Masermodellen och som kan sammanfattas med orden Respekt – Ansvar – Kamratskap.

Tyko Persson
Tyko Persson är rektor på Maserskolan i Borlänge. Han är en av initiativtagarna bakom Masermodellen som gett positiva effekter för trivseln och studieresultaten på skolan.

Det var 2009 som Tyko Persson och dåvarande kollegan Per Madsen introducerade Masermodellen på Maserskolans högstadium. I korthet är det ett arbetssätt med enkla regler och en undervisningsmodell som alla elever och lärare känner till och kan förstå. Det skapar tydlighet, lugn och trygghet.
Om någon elev ställt till problem får han/hon frågan: Hur kan skolan hjälpa till så det inte händer igen? Skäll hjälper inte.
Det ska vara roligt och motiverande att gå på Maserskolan. Därför är det feststämning både vid skolstart och vid avslutning. Under terminerna hyllas elever som gjort något extra på skolan med uppvaktning, diplomutdelning och applåder från övriga elever.
– En viktig del är att eleverna ska känna att det är roligt att lyckas i skolan, säger Tyko Persson, som i dag leder Masermodellen tillsammans med sin biträdande rektor Liselotte Malmberg och de övriga lärarna i skolan. Modellen har också gett bra resultat. I den elevenkät som visar hur elever i årskurs nio upplever skolan, ligger Maserskolan över genomsnittet på 12 av 14 punkter.
När det gäller studieresultatet har de flesta svenskfödda elever gått vidare till studieintensiva program på gymnasiet som bland annat naturvetenskap.
– Vår utmaning i dag är nyanlända elever eller de, som varit i Sverige en kort tid (25 procent av skolans 370 elever); de ska också få bra möjlighet att gå vidare med sina studier. De har inte kommit lika långt. Men där ska vi jobba hårt med att ge dem en bra start i livet, säger Tyko Persson.

Fakta/Tyko Persson
Bor: Borlänge
Ålder: 63 år.
Familj: Fru plus tre vuxna barn samt fem barnbarn.
Gör: Rektor på Maserskolan.
Fritidsintresse: Träning och konditionsidrott som styrketräning, cykling och långfärdsskridsko. Gillar även kubansk salsa.
Motivering: ”Tyko Perssons lyckade initiativ med Masermodellen innebär ett större engagemang för både elever och lärare. Det är viktigt i dessa tider där alltfler inser skolans stora betydelse för vårt samhälle i framtiden.”


Fakta/DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium 2018

Stipendiet på 50 000 kronor går till den eller de bidrar till en god samhällsutveckling i Dalarna. Sex personer är nominerade till den stora prisdelningen den 9 februari i samband med matchen Leksand-Modo.
Juryn består av Jon Norberg, radioprofil, Magnus Wikman, Rättviks marknad och Rättvik-Boda Jordägare, Marie Folkesson, fd kulturchef Leksands kommun Lena Lagestam, rådgivare inom kommunikation, , Birgitta Bogren, konsult kommunikation, Salka Börjeson Eynon, hotellägare, Anders Hansson, konsult kommunikation, Mats Aspemo, VD DalaFrakt.