Valbona Shala och Jörgen Jonsson kandiderar till samhällsbyggnadsstipendiet

Valbona Shala – hon vill hjälpa även efter flyktingförläggningen

Vad händer med nyanlända svenskar sedan de flyttat in på flyktingförläggningen?
Valbona Shala, från Borlänge, brinner för integrationsfrågor. Hon arbetar hårt för att ge dessa nya svenskar en bra start med trygghet, utbildning och arbete i sitt nya hemland.
Det resulterar i att hon är en av nominerade till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium.

Valbona Shala
Valbona Shala, från Borlänge, brinner för integrationsfrågor.

Valbona Shala, som kommer från Kosovo, vet hur det är att bo på en flyktingförläggning. I sex år bodde hon på 13 olika flyktingförläggningar i Sverige innan det blev klart att hon och hennes familj fick stanna i Sverige.
När en ny flyktingvåg nu kom till Sverige kände Valbona Shala att det var dags att göra något för dessa nya svenskar. Att engagera sig i flyktingfrågor har alltid varit en självklarhet.
Idag driver hon bland annat en flyktingförläggning i form av eget boende i Siljansnäs som inte bara har blivit uppskattad av de som bor på boendet. Hela bygden har ställt upp för verksamheten. Kontakter har knutits mellan flyktingar och lokalbefolkning och tillsammans har det skapats ny framtidstro för bygden. Engagemanget från byborna och allmänheten är väldigt unikt.
Valbona Shala har också engagerat sig för att hjälpa nyanlända med utbildning och jobb. Det arbetet sker inom ramen för hennes företag.
– Det är en otrolig känsla att se dessa människor växa sedan de fått bostad, skaffat ett arbete och planerar för ett nytt i liv i Sverige. Jag är en person som inte bara pratar, utan verkligen vill göra något för andra, säger Valbona Shala och fortsätter:
– En häftig känsla var att bidra till att ett 50-tal somalier fick arbete inom skogsnäringen. Det skulle inte gå, men det gick bra. 

Fakta/ Valbona Shala
Bor: Borlänge
Ålder: 42.
Familj: Man plus två söner.
Fritidssysselsättning: Promenader. ”Läser gärna. Nu läser jag om svenska kungar”!”
Juryns motivering: ”Hennes starka engagemang i integrationsfrågor har skapat många positiva svallvågor i Dalarna. Hon har hjälpt många nyanlända svenskar att komma in i svenska samhället och alltfler, som är uppvuxna i Sverige, har genom henne upptäckt resursen som finns bland nysvenskarna.”


Jörgen Jonsson – en kämpe för samerna och norra Dalarna

I många år har Jörgen Jonsson arbetat för en stark rennäring och utveckling av Idre Sameby. Detta har bidragit till att stärka samhällsutvecklingen i norra delarna av Dalarna.
Han är därför nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

Jörgen Jonsson
Jörgen Jonsson har i många år arbetat för samerna och utvecklingen i norra Dalarna.

Sveriges sydligaste sameby finns i Idre. Den består av 22 renägare som tillsammans har cirka 3 000 renar.
I 27 år var Jörgen Jonsson ordföranden i Idre Sameby och har aktivt jobbat för att samerna också ska verka för en bra utveckling i regionen.
Basen för detta har alltid varit en renskötsel, baserad på den samiska kulturen.
– För oss känns det viktigt att renskötseln ska kunna gå i arv till nästa generation. Nu ser det lovande ut eftersom alltfler upptäcker renköttets goda kvalitéer. Dessutom har renen blivit en viktig symbol i samband med turistnäringens marknadsföring av Idre och norra Dalarna. Det tycker vi naturligtvis är roligt, säger Jörgen Jonsson.
Han är engagerad i bygden, trots att han nyligen slutade som ordförande i samebyn. Men Jörgen Jonsson är fortfarande ordförande Svenska Samernas Riksförbund (motsvarande LRF) och driver samernas frågor på riksnivå.
– Intresset för renkött är stort hos allmänheten, men vi brottas med utmaningar som högre dagliga kostnader för vår verksamhet, det mildare klimatet samt rovdjuren som fäller alltfler renar. Detta måste vi få en lösning på.
Utöver sitt arbete för Idre Sameby har Jörgen Jonsson också engagerat sig i Idre Himmelfjäll och projektet Sapmi Lodge, som är ett samiskt center.
– Det skulle kunna bli en inkörsport och turistattraktion, som på ett naturligt sätt synliggör den samiska kulturen. Det tror vi kommer att bli verklighet.

Fakta/Jörgen Jonsson
Bor:
Forskros, norr om Idre.
Ålder: 60.
Familj: Sambo, tre barn.
Fritidssysselsättning: Jakt och fiske samt umgås med familjen.
Juryns motivering: ”Med imponerande drivkraft har han arbetat för Idre-området i norra Dalarna i allmänhet och samernas samt rennäringens förutsättningar i synnerhet. En viktig insats som betyder mycket för hela Dalarna.”


Fakta/DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium 2017
Stipendiet på 50 000 kronor går till den eller de bidrar till en god samhällsutveckling i Dalarna. Sex personer är nominerade till den stora prisdelningen den 7 mars i samband med matchen Leksand-Djurgården.  Juryn består av Jon Norberg, radioprofil, Magnus Wikman, Rättviks marknad och Rättvik-Boda Jordägare, Marie Folkesson, Lena Lagestam, rådgivare inom kommunikation, kulturchef Leksands kommun, Birgitta Bogren, vd Siljan Turism, Salka Börjeson Eynon, hotellägare, Anders Hansson, konsult kommunikation, Mats Aspemo, DalaFrakt, Roger Odheden, DalaFrakt.