Två nya nominerade till stipendiet

DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kr går till den som på ett spännande sätt har bidragit till samhällsutvecklingen i Dalarna. Här presenterar vi två nya av sex nominerade: Eva Petursson, Borlänge och Jonny Wikström, Siljansnäs. Tidigare presenterade: Marit Norin, Älvdalen och Tyko Persson, Borlänge


Jonny Wikström – jobbar för landsbygden

En resurs för att kunna leva och bo bra på landsbygden och en möjlighet att hjälpa personer med olika utmaningar att komma in på arbetsmarknaden. Det är en sammanfattning av Siljansnäsresursen som betyder så mycket för invånarna i Siljansnäs och i Leksand.

Jonny Wikström
Jonny Wikström är eldsjäl och verksamhetsledare i Siljannäsresursen.

– Det känns verkligen att vi behövs, vilket gläder oss, säger Jonny Wikström, som är eldsjäl och verksamhetsledare i Siljansnäsresursen. Verksamheten började i januari 2011. Jonny Wikström var en av dem som insåg att Siljansnäsresursen kunde göra dubbel nytta.
Den ena delen av företaget handlar om att erbjuda tjänster som bidrar till att behålla en levande landsbygd som på ett positivt sätt ska påverka de som bor i Siljansnäs och Leksand. Siljannäsresursen driver bland annat ett ekologiskt jordbruk med en uppskattad gårdsbutik. Där säljs bland annat ekologiskt kött. Dessutom utför företaget olika tjänster som städning, trädgårdsskötsel, snöskottning, ledsagning/promenader eller handling åt personer som behöver hjälp med detta.
– Vi utför de flesta tjänster och har fått mycket god respons för detta, säger Jonny Wikström. Den andra delen av verksamheten går ut på att underlätta för personer med olika utmaningar i livet att komma in på arbetsmarknaden. Det kan gälla arbetsträning, rehabilitering eller annan form av anställning.
– Det viktigaste är att dessa personer får en chans att arbeta och de har verkligen tagit den chansen, menar Jonny Wikström. I dag arbetar ett tio-tal personer på olika timnivåer inom Siljansnäsresursen. Jonny Wikström säger att ekonomin alltid är en utmaning, men att det finns en stor drivkraft att göra något gott för bygden.
– Därför är det så roligt att den här verksamheten uppmärksammas genom att jag blev nominerad till stipendiet. Men vi är många som gör ett bra jobb här.

Fakta Jonny Wikström
Bor: Siljansnäs.
Gör: Verksamhetsledare för Siljansnäsresursen.
Ålder: 59.
Familj: Fru och vuxna bonusbarn.
Fritidsintresse: Folkdans.
Motivering: Jonny Wikströms arbete inom Siljansnäsresursen har starkt bidragit till att det blivit lättare att leva och bo i Siljansnäs och Leksand. Dessutom har flera fått chansen att komma in i arbetslivet.


 

Eva Petursson – tar stålet in i framtiden

– Så roligt att bli uppmärksammad!
Eva Petursson, forskningschef på SSAB, blir riktigt glad för nomineringen till Dala Frakts Samhällsbyggnadsstipendium. Hon blir nominerad för sitt stora engagemang att utveckla verksamheter inom SSAB som kan få stor framtida betydelse för många i Dalarna.

Eva Petursson
Eva Petursson, forskningschef på SSAB, leder arbetet mot en modern stålproduktion som kan betyda mycket för Borlänge i framtiden.

Det handlar mycket om att tillverka och utnyttja höghållfasta stål och att göra det på ett mer hållbart sätt. Höghållfast stål gör att man kan använda mindre mängd stål för att få samma eller förbättrad effekt. Det är vi riktigt bra på i Borlänge och stål härifrån finns därför i de flesta bilmodeller som därmed får hög säkerhet utan att bilen väger extra mycket.
Ett annat exempel där höghållfast stål från Borlänge gör nytta är i containers. Genom att använda mindre mängd stål för att göra jobbet blir containern lättare vilket innebär att den kan ta mer last som i sin tur leder till mindre miljöpåverkan. SSAB har under lång tid arbetat hårt med att utveckla avancerade höghållfasta stål som blivit ett signum för SSAB Borlänge.
– Trots att vi är ett litet stålverk i Borlänge är vi världsmästare inom det områden vi valt. Det känns häftigt, säger Eva Petursson.
Hon berättar att en stor del av utvecklingsarbetet inom SSAB nu är fokuserat på att göra framställningen av stål mer hållbar. Idag sker processen att tillverka stål från malm genom metoder som använts i över 1000 år, vilket för med sig stora koldioxidutsläpp. Faktum är att SSAB-koncernen med de stålverk som finns i landet står för tio procent av koldioxidutsläppen i Sverige.
– Så kan det inte fortsätta. Därför forskar vi nu på att använda vätgas som en del i stålproduktionen vilket leder till att det bildas vatten istället för koldioxid. Vår ambition är att SSAB ska vara fossilfritt senast år 2045. Genom detta utvecklingsarbete blir vi på SSAB en del av lösningen och inte problemet, säger Eva Petursson.
– Allt detta bidrar till en ökad framtidstro inom SSAB-koncernen där Borlänge är en viktig del. Det kan betyda mycket för regionen. Vi kommer att kunna fortsätta tillverka stål, fossilfritt där vi är världsmästare.

Fakta/Eva Petursson
Gör: Forskningschef vid SSAB-koncernen, med bas i Borlänge.
Bor: Falun
Ålder: 49 år.
Familj: Man och tre barn 20, 18 och 12 år.
Fritidsintresse: ”Med krävande och roligt arbete och en familj med tre barn gillar jag att bara ta del lugnt när det finns tid över”.
Motivering: ”Med stor entusiasm och kunskap leder Eva Petursson den strategiska forskning inom SSAB som ska ta stålproduktionen in i framtiden, vilket betyder mycket för regionen kring Borlänge.”


Fakta/DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium 2018

Stipendiet på 50 000 kronor går till den eller de bidrar till en god samhällsutveckling i Dalarna. Sex personer är nominerade till den stora prisdelningen den 9 februari i samband med matchen Leksand-Modo.
Juryn består av Jon Norberg, radioprofil, Magnus Wikman, Rättviks marknad och Rättvik-Boda Jordägare, Marie Folkesson, fd kulturchef Leksands kommun, Lena Lagestam, rådgivare inom kommunikation, Birgitta Bogren, konsult kommunikation, Salka Börjeson Eynon, hotellägare, Anders Hansson, konsult kommunikation, Mats Aspemo, VD DalaFrakt.