Två nya kandidater till Samhällsbyggnadsstipendiet

Nu nomineras ytterligare två kandidater till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium. Renée Rudebrand för sitt arbete med Sätergläntan i Leksand samt Johan Peters, Gagnef, som verkar för att skapa bättre samtalston mellan människor i samhället.

Renée Rudebrant.
Renée Rudebrant.

Renée Rudebrant, Leksand
I fyra år har Renée Rudebrant, i egenskap av rektor och verksamhetschef, visat prov på ett imponerande engagemang för att utveckla Sätergläntan i Leksand till ett attraktivt lärosäte för slöjd och hantverk.
För det arbetet nomineras hon nu till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium.

– Vilken överraskning! Det här är spännande, sa Renée Rudebrant när hon förstod att hon uppmärksammats genom sitt engagemang för ”Sätergläntan – Institutet för slöjd och hantverk”, som lärosätet heter.
Det var i januari 2012 som hon började jobbet som rektor och verksamhetschef på Sätergläntan. Hon rivstartade genom att tydligt markera ambitionen att skapa en attraktiv och tuff utbildningsplats inom slöjd och hantverk, som också innebär många spännande möten.
Renée Rudebrant berättar att hennes engagemang kan sammanfattas i devisen: ”Slöjden och hantverket ska leva i den tid vi lever i, annars är den död”.
Hennes arbete har resulterat i att Sätergläntan utvecklats som läroinstitut och har dessutom etablerat flera nya internationella samarbeten.
– Hantverksskickligheten är grunden. Det kan man alltid överleva på genom hårt arbete. Samtidigt gäller det att utveckla ett entreprenöriellt tänkande och förhållningssätt. Då kan det också börja spira samarbeten över gränserna. Vi måste vara med och bidra till ett hållbart samhälle. Jag ser många möjligheter inom det här området, säger Renée Rudebrant.

Juryns motivering
”Renée Rudebrant, har visat prov på ett imponerande engagemang och idérikedom när det gäller att utveckla Sätergläntan i Leksand till ett attraktivt lärosäte för slöjd och hantverk. En historisk verksamhet för framtiden.”


 

Johan Peters
Johan Peters, från Gagnef.

Johan Peters, Gagnef
Många reagerar över den allt hårdare tonen i samhället. Få försöker göra något åt det.
Johan Peters, från Gagnef är ett undantag. Han startade rörelsen Give Me Five (www.facebook.com/GiveMeFiveFoundation) som verkar för ett tryggare, trevligare och mer uppmuntrande samhälle.
Det har bidragit till att Johan Peters nominerats till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

– Så roligt och samtidigt viktigt att den här formen av arbete uppmärksammas, säger Johan Peters.
Det var hans mormor som fick honom och inse vikten av ett vänligt och positivt bemötande mellan människor.
– När mormor var 13 år fick hon jobb som piga och hade sedan ett hårt och tufft liv. Ändå pratade hon alltid gott om andra människor och reagerade om andra någon gång sa något illa om någon annan. Detta har präglat mig och fått mig till att inse vikten av att vi människor behandlar varandra med respekt, säger Johan Peters.
Han beklagar utvecklingen mot en allt hårdare ton i samhället samtidigt som färre människor tar chansen att säga saker och ta initiativ som bidrar till att lyfta medmänniskor. Han nämner USA som ett gott exempel där människor gärna berömmer varandra och ger en ”Give Me Five”. Därför namnet på rörelsen och Facebook-sidan.
Under beteckningen Give Me Five kommer Johan Peters att 2016 inleda en verksamhet med föreläsningar, utbildningar och informationsevenemang kring ämnet ”att vara schysst”. Detta ska vara en icke vinstdrivande verksamhet.
– Personligen är jag väldig glad över det stora intresset kring den här satsningen eftersom ämnet är så viktigt, säger Johan Peters.

Juryns motivering:
”Johan Peters har genom rörelsen Give Me Five uppmärksammat vikten av ett vänligare samhälle och där människor kan uppträda schysst mot varandra. Då kan man ge mer positiv energi till varandra.”

Fakta/Johan Peters
Bor:
Gagnef
Ålder: 50
Familj: Fru och två döttrar.