Två kultureldsjälar nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium

Borlänge leder Kicki Bergsten, teatergruppen Revyresan som består av funktionshindrade ungdomar.

I Malung bevarar Täpp Lars Arnesson unika dalatraditioner för framtiden. Dessa två är de första nominerade till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium för 2015.

DalaFrakt är transport- och anläggningsföretaget med en grundambition att aktivt bidra till en bra samhällsutveckling i Dalarna. Därför har DalaFrakt har instiftat ett samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kronor till den eller de som gör något extra som utvecklar Dalarna. I år nominerar en jury åtta kandidater där vinnaren utses den 3 mars i samband med matchen Leksand-HV 71.

Täpp Lars Arnesson, från Malung är en av kandidaterna.
Han ser sig som en berättare som bland annat synliggör fäbodlivet i nordvästra Dalarna.
Täpp Lars Arnesson från Romarheden utanför Malung, är en mångsysslare som bland annat är skinnskräddare, fäbodbrukare, författare och regissör.
– Jag är kanske mest känd för att synliggöra fäbodlivet. I det sammanhanget känns det bra för mig att skapa upplevelser som får folk att växa, säger Täpp Lars Arneson, som varje år driver boskap genom centrala Malung, till eller ifrån fäboden. Ett inslag i vardagslivet som är till stor behållning för både barn och gamla.
Nu har han blivit nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium:
– Jag blev både helt ställd och jätteglad när beskedet kom. Man är faktiskt lite stolt nu, säger Täpp Lars.
I motiveringen står det:
”Karln är vild av kreativa och goda idéer som gör att Dalarnas kultur och naturbesöksmål lyfter och flyger några pinnhål. Han är skinnskräddare, fäbodbrukare, författare och regissör.
Täpp Lars har också skrivit och iscensatt Luciaspel bland annat för Svt. Skapat skolprogram med övernattningar i fäbod och fäbodbruk. Organiserat Brödfestivaler med invandrarföreningar i Malung. Visat upp och lärt ut fäbodbruk anno 2000-talet.
Täpp Lars gör Dalarna känt på olika mässor genom sitt vackra och originella hantverk. Han skriver också böcker för barn och ger inspirerande föreläsningar.”

Täpp Lars Arnesson
Täpp Lars Arnesson, från Malung. Foto: Jenny Puronne.

Kicki Bergsten, från Borlänge är en annan kandidat.
Hon har vigt sitt liv åt att ge utvecklingsstörda och funktionshindrade ungdomar möjligheten att sjunga och spela teater inför publik. Det sker inom ramen för populära Revyresan som föddes som en idé inom ramen för Borlängerevyn.
I december 2014 hade Revyresan en julshow som sålde 1 200 luncher på fyra dagar. Många kände att det var en stor upplevelse och se dessa ungdomar på scenen.
Det är en ynnest att få gå till jobbet och arbeta med dessa ungdomar, säger Kicki.
Revyresan innehåller två delar: Huvudgruppen och en inskolningsgrupp. Totalt arbetar Kicki med ett 60-tal ungdomar som genom henne får möjlighet och känna känslan att de gör något stort som uppskattas av många människor.
– Det mest spännande är att hela tiden vara redo och fånga ögonblicket på scenen. Det finns en grund, men inga manus eller möjligheter att detaljstyra showerna. Det är liksom charmen.
Nu blir hon nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnads stipendium.
– Åh, nu blev jag så glad och stolt. Det var ett fint sätt att bli uppmärksammad på. Men glöm inte at vi är ett helt team som jobbar med ungdomarna, säger Kicki Bergsten när hon får höra följande nominering:
”Revyresan” är gladteater i Borlänge. Verksamheten består av ett 60-tal ungdomar från bland annat Ljungbergs gymnasiesärskola. Revyresan är nu inne på sitt sjätte år och blir alltmer etablerad i Borlänge. Kicki Bergsten är regissör och den som har dragit igång projektet. Hon är en sann eldsjäl som gör skillnad för många människor.”

Kicki Bergsten
Kicki Bergsten, Borlänge. Foto: Henrik Hansson.