Två första stipendiekandidaterna

I vinter ska DalaFrakt för tredje gången dela ut DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kronor.
– Detta här är ett initiativ som fått mycket lovord från olika håll i Dalarna. Vi har uppmärksammats som ett företag som värnar om samhällsutvecklingen i länet. Det inspirerar oss till att ge ut stipendiet igen, säger Mats Aspemo, VD för DalaFrakt.
Här är de två första nominerade:

Johan Hartmeyer Liverhall, Borlänge

Johan Hartmeyer Liverhall
Johan Hartmeyer Liverhall

Johan Hartmeyer Liverhall, från Borlänge, var missbrukare, kriminell och fängelsekund. För fyra år sedan fick han behandling mot sitt missbruk, vilket ledde till ett nytt liv, som nu präglas av att hjälpa andra före detta kriminella ett vanligt liv.
Detta engagemang gör honom till en av kandidaterna till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium.
– Den nomineringen gör mig både tacksam och stolt. Det här är stort för mig, säger Johan Hartmeyer Liverhall.
Den 24 november 2011 innebar en vändpunkt i hans liv. Ett långt missbrukarliv med kriminalitet och flera fängelsevändor toppades då med ytterligare ett gripande av polisen.
– Då fick det fick vara nog. Jag hade jag förlorat min familj och dotter. Kroppen var helt färdig och jag bad om behandling.
Han fick sin behandling och nu är han tillbaka till ett vanligt liv.
– Jag har varit fri från missbruk i fyra år och nu ska jag för första gången på sju år få fira jul med min dotter, säger Johan Hartmeyer Liverhall, som gått ett steg längre i livet. 
Han är eldsjäl inom X Cons i Borlänge, som hjälper tidigare kriminella till ett vanligt liv. Hans engagemang och klokskap har rättat många människor från återfall. På dagarna arbetar Johan också som stödresurs för de missbrukare som kommer i kontakt med socialtjänsten i Borlänge.

Juryns motivering
”Johan Hartmeyer Liverhall har efter sitt tidigare liv som missbrukare och kriminell starkt bidragit till att hjälpa andra kriminella till att ett vanligt liv med framtidsdrömmar.”


Marika Sernfält, Siljansnäs

Marika Sernfält
Marika Sernfält hjälper människor att växa vilket berikar kultur- och underhållningsevenemangen i Dalarna.

En drivkraft som får människor att växa. Det bidrar till attraktiva kultur- och underhållningsevenemang som berikar Dalarna. Så kan man beskriva Marika Sernfälts arbete som är en av sju nominerande till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.
– Nu är jag bara glad och lite chockad över att bli uppmärksammad på det här viset, säger Marika Sernfält när hon informeras om nomineringen. 
Marika Sernfält är en profil när det handlar om projektledning inom evenemang och kultur i Dalarna. Många känner igen hennes arbete med Kulturnatta i Leksand där hon aktivt jobbat för att engagera framförallt unga aktörer och ge dem förutsättningar för att utöva sitt skapande. Hon har också arbetat med bland annat invigningen i samband med skid-VM i Falun och Stockholm Folk Festival.
Hela hennes verksamhet präglas av ord som engagemang, kreativitet och positivism.
– Det är naturligtvis väldigt roligt att kunna bidra till att lyfta både evenemang och människor i länet. Samtidigt finns det så mycket mer jag skulle vilja göra.
Marika Sernfält planerar nu för en egen drömproduktion. 
– Kort sammanfattat handlar det om en global mötes- och festplats för mångkultur och kreativitet. Kultur med musik i centrum kommer att presenteras i en ny spännande förpackning och på så vis bli mer tillgänglig för en bredare publik. Här skall ungdomar kunna utvecklas i sitt skapande och ges möjlighet att knyta värdefulla kontakter. Maten är också ett viktigt inslag tillägger hon.

Juryns motivering:
”Marika Sernfält har med stor drivkraft fått människor att växa, vilket i sin tur bidrar till flera attraktiva kultur- och underhållningsevenemang, som berikar Dalarna.” 


Fakta/DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium

Stipendiet på 50 000 kronor går till den eller de bidrar till en god samhällsutveckling i Dalarna. Sju nomineras till den stora prisdelningen i samband med Svenska Skidspelen den 13 februari. 
Juryn består av Jon Norberg, radioprofil, Magnus Wikman, Rättviks marknad och Rättvik-Boda Jordägare, Marie Folkesson, kulturchef Leksands kommun, Birgitta Bogren, vd Siljan Turism, Salka Börjeson Eynon, hotellägare, Lena Lagestam, rådgivare inom kommunikation, Mats Aspemo, vd DalaFrakt.