Två första nominerade till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium

DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kr går till den som på ett spännande sätt har bidragit till samhällsutvecklingen i Dalarna. Här presenterar vi två av sex nominerade: Eva Janson, Leksand och Markus Svensson, Rättvik.


 

Eva Janson – skapar musikglädje hos barnen

Barn måste bli sedda, få självförtroende och upptäcka glädjen med musiken. Så kände Eva Janson, spelman från Leksand, när hon startade Knattefiolen. En verksamhet för barn mellan sex och åtta år och som sker inom ramen för Leksands kulturskola. De som är äldre kommer in i kulturskolans verksamhet.
Det är för sitt engagemang kring Knattefiolen som Eva Janson blir nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

Eva Jansson
Eva Janson är nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium. Foto: Mats Rönnblad.

– Så roligt att den här verksamheten uppmärksammas på det här sättet, säger Eva Janson när hon fick beskedet om nomineringen. Detta är ett av flera musikaliska engagemang som hon brinner för. Det märks att Knattefiolen ligger henne varmt om hjärtat.
– Inom den här verksamheten arbetar vi för att verkligen se varje enskilt barn i gruppen. Vi vill ge dem självförtroende.
Detta handlar alltså om så mycket mer än att enbart föra en stark musikalisk tradition i Dalarna vidare. Eva Janson berättar att idén föddes när hon såg att många barn tidigt fångades upp av idrottsrörelsen. Hon ville skapa ett alternativ till det traditionella fritidsutbudet och skapade Knattefiolen.
– Är man intresserad av idrott finns det möjlighet att utöva detta när man är liten. Men utbudet är smalt för den som är konst- och musikintresserad. Det bidrog till att jag tog det här initiativet, säger Eva Janson och fortsätter:
– Det viktigaste är att leverera sin tid till barnen så att de kommer i rätt riktning, oavsett vad de gör för någonting. Eftersom jag älskar vår traditionella musik är det naturligt att jag går den vägen för att ge barnen något ur den musikskatten.

Fakta/Eva Janson
Bor: Leksand
Ålder: 48.
Familj: Man och tre barn.
Fritidsintresse: Musik, familjen och laga mat.

Motivering: ”Med en imponerande energi har Eva Janson ägnat mycket kraft åt att stimulera barn att i mycket unga år upptäcka glädjen med musiken. Inom ramen för musikskolan i Leksand har hon startat en uppskattad, lekfull pröva-på-aktivitet att spela fiol, för barn mellan sex och åtta år. Här läggs en grund som kan föra Dalarnas musikarv vidare.”


 Markus Svensson – skapar engagemang om hållbarhet

Det är dags att visa hållbarhetsfrågan ur nya vinklar, att prata om den på nya sätt att jobba med den med metoder som gör hållbarhet intressant, viktigt och lönsamt. Det känner Markus Svensson som därför ägnar mycket tid åt att presentera, förklara, processa och diskutera hållbarhet ut ett filosofiskt perspektiv.
Detta gör att han nu är han nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

Markus Svensson
Markus Svensson är nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

– Rapporterna som visar vart klimat och annat är på väg är skrämmande. Men jag tror inte att vi når så mycket längre nu genom att satsa på att skrämmas lite till. Det jag tror behövs är att hitta sätt att landa hållbarhetsfrågan i bröstet på företagsledare, politiker, anställda och privatpersoner, att inspirera till hållbarhet, menar Markus Svensson, som bor i Leksand.
Han säger att hållbarhetsbegreppet innehåller något för alla. Han har tröttnat på checklistor och pekpinnar och satsar på att väcka ett intresse hos personer och organisationer där de är idag. Att börja där. 
– Jag har att arbetat med tillväxtfrågor i hela mitt liv och insett att tillväxt utan hållbarhet inte är en riktig tillväxt, säger Markus Svensson, som tillvardags driver ett eget företag men som också arbetar som hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun
Att skapa mer hållbara tänk och processer är en utmaning i alla företag och organisationer i Dalarna och världen. Det arbetet kommer innebära nya sätt att tänka, men också nya sätt att göra affärer på.

– Hållbarhet är en häftig fråga eftersom det har en så stor betydelse för hur vi lever, tänker och vad vi värderar i livet. Därför måste alla känna delaktighet, säger Markus Svensson.
Han berättar att hans föreläsningar och workshops präglas mycket av att koppla det man gör i vardagen till större perspektiv. Hur ser egentligen det perfekta livet ser ut? Vad är vi ute efter? Ur detta växer sedan resonemanget kring hållbarhetsfrågor fram.

Markus Svensson genomför dessa filosofiska resonemang på två sätt:

  • Som anställd inom Rättviks kommun med den egna organisationen som mottagare. 
  • Genom sitt företag, där han möter andra kommuner och företag.

Detta engagemang hos Markus Svensson har bidragit mycket till ökad förståelse för en hållbar utveckling hos många personer och organisationer i Dalarna. 

Fakta/Markus Svensson
Bor: Leksand.
Ålder: 38.
Familj: Sambo och tre barn.
Fritidsintresse: Fiske, spelar innebandy och gitarr.

Motivering: ”Markus Svensson är djupt engagerad i länets hållbarhetsfrågor. Något som betyder mycket för Dalarna. Han har fått flera att lyssna och engagera sig inom det här området genom att driva och presentera hållbarhetsutveckling ur ett filosofiskt perspektiv.


Fakta/DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium 2018

Stipendiet på 50 000 kronor går till den eller de bidrar till en god samhällsutveckling i Dalarna. Sex personer är nominerade till den stora prisdelningen den 8 februari i samband med matchen Leksand–Almtuna. Juryn består av Christer Gruhs, medieprofil, Rolf Hammar, Vasaloppsprofil, Marie Folkesson, kulturprofil i Leksand, Lena Lagestam, rådgivare kommunikation företagare, Birgitta Bogren, samhällschef i Orsa, Salka Börjeson Eynon, hotellägare, Anders Hansson, konsult kommunikation, Mats Aspemo, VD DalaFrakt.