Två engagerade stipendiekandidater

Martina Bergman, en eldsjäl som hjälper fattiga människor i Borlänge och Falun.
Johan Eriksson, använder musiken för att inspirera unga människor att bo kvar i västra Dalarna.
De är två nominerade till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

Martina Bergman
Martina Bergman, eldsjälen som arbetar för att hjälpa fattiga människor i Borlänge och Falun. Foto: Diana Xhemshiti

För två år sedan, när Martina Bergman från Borlänge, arbetade med att samla julklappar till kyrkans diakoni verksamhet, fick hon idén som kom att betyda mycket för många.
Hon startade den ideella föreningen Hjälptill.nu. Syftet att hjälpa personer i Borlänge och i Falun som inte fångats upp av kommunernas försörjningsstöd. Det kan exempelvis handla om ensamstående föräldrar som aldrig fått en riktig chans att skaffa arbete och försörjningsmöjligheter till sin familj.
– Jobbet känns viktigt eftersom det finns stor fattigdom och hjälpbehov i exempelvis Borlänge, säger Martina Bergman, som lägger ner oerhört mycket tid på projektet. Förutom sitt ordinarie jobbet som personlig assistent arbetar hon ideellt fyra till nio timmar om dygnet med den här verksamheten.
– Att se den tacksamhet och glädje som vi får av de som tar emot hjälpen är en stor drivkraft, säger Martina Bergman. I juryns motivering står det.
”Martina Bergman är en fantastisk kvinna. Inför julen 2013 initierade hon ”Julklapp till alla”, som resulterade i den ideella föreningen Hjälptill.nu. Föreningen har över 2 000 medlemmar på Facebook och hjälper fattiga familjer i Borlänge och Falun, som bland annat inte har mat och liknande för dagen. Martina gör allt arbete ideellt och är en eldsjäl av sällan skådat slag.”

Johan Eriksson från Malungsfors är en förebild och inspiratör för många ungdomar att bo kvar i den delen av länet. Och han gör det arbetet med hjälp av musiken.
Johan Erik har genom åren varit lyckosam vilket nu resulterar i att han fått flera ungdomar att se möjligheterna av att bo i västra Dalarna.

Johan Eriksson
Johan Eriksson, tar hjälp av musiken för att inspirera unga människor att bo kvar i västra Dalarna. Foto: Ida Melin.

– Jag vill bland annat förmedla kunskapen av att i det finns stora möjligheter att kunna leva på musiken i Malung-Sälen. Det är bara att se hur många möjligheter till spelningar det finns vid de olika fjälldestinationerna i Sälenområdet, säger Johan Eriksson.
Ett av hans stora projekt är den årliga visfestivalen i Malungsfors, som samlar upp mot 1 500 besökare.
– En viktig tanke bakom det projektet är ungdomarna ska känna att det händer något på landsbygden. De är så viktiga för vår framtid, säger han. I motiveringen står det:
”Johan Eriksson är et stark ambassadör och samhällsbyggare i västra Dalarna. Han är också en förebild för ungdomar som genom honom ser att det är möjligt att bo kvar och utvecklas i Dalarna. Johan driver också flera musikprojekt. B.l.a Visfestivalen i Malungsfors samt Musik i midsommartid på Olnispagården.”