Sussie och Valbona vann stipendiet

Sussi Wilén-Dacke, Falun och Valbona Shala, från Borlänge.
De blev vinnarna av 2017 års upplaga av DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.
En total prissumma på 50 000 kronor som de får dela på.

Sussie och Valbona vann stipendiet
Vinnare av DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium. Fr.v Sussi Wilén-Dacke, Falun och Valbona Shala, från Borlänge. I Mitten Roger Odheden, DalaFrakt och till höger: Lena Lagestam, juryrepresentant. Foto: Ulf Palm

Sussi Wilén-Dacke får priset för sitt arbete inom projektet Glimma, där hon och sina kollegor verkat för att ge självförtroende till mobbade och överviktiga barn och ungdomar. Det sker bland annat genom Glimma-huset i Falun, som blivit en mötesplats för dessa utsatta ungdomar.
– Nu glimmar barnen och Dalarna ännu mer. Jag är så oerhört glad för det här priset eftersom det också är ett erkännande för vår verksamhet, säger Sussi Wilén-Dacke, som vet vad pengarna ska användas till:
– De går rakt in i verksamheten så att vi kan hjälpa fler barn.

Valbona Shala får priset för hon på ett offensivt sätt engagerat sig för att nyanlända svenskar ska komma in i arbetslivet. Hon har gett många nysvenskar förhoppning om en framtid i Sverige.
– Jag är överväldigad, hedrad och ärad. Detta inspirerar mig till att jobba mer intensivt med dessa frågor, sa Valbona Shala sedan det blev klart att hon fick priset.
Även Valbona Shala har klart för sig vilka som ska få pengarna:
– Den största delen ska till Sockenföreningen i Siljansnäs. En del av pengarna ska också gå till Mama Asha Foundation. Det är en Somalisk kvinna som arbetar för barnens och kvinnas rätt i det somaliska samhället.

Prisutdelningen skedde i samband med SHL-matchen mellan Leksand och Djurgården.
De övriga nominerade var:

  • Olle Davidsson, Borlänge, som bidragit till en imponerande fotbollsverksamhet i Kvarnsvedens IK – både för elit och ungdomar.
  • Tin Gumuns, Vikarbyn, som visat att det går att hålla liv i Karl Tövåsens fäbod. På det viset har hon starkt bidragit till en levande landsbygd.
  • Sohrab Fadai, Borlänge, som på ett spännande och offensivt sätt engagerat sig för att nyanlända svenskar ska komma in i arbetslivet.”
  • Jörgen Jonsson, Idre, som med en stark drivkraft arbetat för Idre-området i norra Dalarna i allmänhet och samernas samt rennäringens förutsättningar i synnerhet.