Sohrab Fadai och Tin Gumuns kandiderar till samhällsbyggnadsstipendiet

Sohrab Fadai – brinner för att skapa jobb åt nyanlända

Sohrab Fadai, från Borlänge, drivs av att hjälpa nya svenskar att komma in på arbetsmarknaden. Samtidigt är han författare och föreläser och brinner för ett socialt hållbart samhällsbyggande. Sohrab Fadais engagemang i samhällsutvecklingen gör att han blivit nominerad till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium. 2017.

Sohrab Fadai
Drivkraften för Sohrab Fadai från Borlänge är att hjälpa nya svenskar att komma in på arbetsmarknaden. Foto. Företagarna

– Det stipendiet är ett bra initiativ av DalaFrakt. Det är flera duktiga personer som har blivit nominerade, därför känns det fint att få vara en av dem, säger Sohrab Fadai.
Han kom till Sverige som litet barn när hans föräldrar flydde från Iran. Därför har det varit naturligt att han tidigt engagerade sig i de utmaningar som många nyanlända svenskar ställs inför. Det viktigaste är kampen för att komma in på arbetsmarknaden.
I dag är Sohrab Fadai regionchef på Företagarna, och brinner extra för två projekt:
* Utmaningen #Hur svårt kan det va?
Det är utmaningen där nya Falubor får följa politiker, chefer och företagare under en arbetsdag. Tanken är att nyanlända på detta sätt ska få hjälp att skapa nätverk och på det viset hitta en väg in på arbetsmarknaden.
* Nyanlänt företagande.
Det är ett projekt, där Dalarna är ett av tre pilotlän i Sverige, som är ett snabbspår för nyanlända som drivit företag eller har haft ledande positioner i sina hemländer, ska skaffa sig en plattform som gör det lättare för dem att bli entreprenör i Sverige.
– Det som är positivt med dessa integrationsprojekt är att så många aktörer ute i samhället nu arbetar tillsammans, något som kan bli bra för både Sverige och våra nyanlända, säger Sohrab Fadai, som också skrivit tre böcker om social integration i samhället. Ett ämne som han också föreläser om.

Fakta/Sohrab Fadai
Bor:
Borlänge
Ålder: 30.
Familj: Fru.
Fritidssysselsättning: Läser, skriver och umgås med vänner..
Juryns motivering:  ”Han har på ett spännande och offensivt sätt engagerat sig för att nyanlända svenskar ska komma in i arbetslivet.”


Tin Gumuns – hon lever för en levande landsbygd 

Visst går det att hålla liv i en gammal fäbod och därmed bidra till en levande landsbygd och lokalproducerad mat. Det har Tin Gumuns, från Västbjörka utanför Vikarbyn, bevisat. Nu är hon nominerad till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium..

Tin Gumuns
Tin Gumuns har ett kall att informera om landsbygdens betydelse även för de som lever i staden. Foto: Malin Jones.

Det glöder och vibrerar av energi när Tin Gumuns berättar om verksamheten kring Karl Tövåsens fäbod som varit i bruk sedan 1663. De senaste åren tack vare Tin Gumuns som bor och arbetar där på somrarna. Resten av året driver hon ett gårdsmejeri hemma på Gumunsgården i Västbjörka utanför Vikarbyn. – Jag brinner för att den kunskap och tradition, som i så många år präglat djurhållningen och lokalproducerad mat, ska leva vidare, säger Tin Gumuns. På sommaren bor hon i fäboden tillsammans med sin familj. Där sker djurhållningen samtidigt det bland annat produceras smör och ost. Många besökare kommer för att få en lektion i fäbodliv, fika och köpa den lokalproducerade maten. Hon har fyra säsongsanställda på fäboden och nu börjar verksamheten ta fart även ekonomiskt. – I somras var det första gången sedan 2006 som jag kunde ta ut egen lön på ett normalt sätt. För mig handlar det här mycket om att svara upp mot det intresse och den efterfrågan som finns för lokalproducerade produkter. Samtidigt har jag ett kall att informera om landsbygdens betydelse även för de som lever i staden. 


Fakta/ Tin Gumuns
Bor:
Västbjörka utanför Vikarbyn
Ålder: 42.
Familj: Man plus tre barn.
Fritidssysselsättning: ”Mitt yrkesliv är min fritid”
Juryns motivering: ”Detta energiknippe från Rättvik har visat att det går att hålla liv i Karl Tövåsens fäbod. På det viset har hon starkt bidragit till en levande landsbygd, vilket är så viktigt i dessa tider när allt fler flyttar in till städerna.”


Fakta/DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium 2017
Stipendiet på 50 000 kronor går till den eller de bidrar till en god samhällsutveckling i Dalarna. Sex personer är nominerade till den stora prisdelningen den 7 mars i samband med matchen Leksand-Djurgården.  Juryn består av Jon Norberg, radioprofil, Magnus Wikman, Rättviks marknad och Rättvik-Boda Jordägare, Marie Folkesson, Lena Lagestam, rådgivare inom kommunikation, kulturchef Leksands kommun, Birgitta Bogren, vd Siljan Turism, Salka Börjeson Eynon, hotellägare, Anders Hansson, konsult kommunikation, Mats Aspemo, DalaFrakt, Roger Odheden, DalaFrakt.