Patrik Andersson fick samshällsbyggnadsstipendium

DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium gick till Patrik Andersson, som kom på idé att starta etts omaliskt bandylandfslag som ett integrationsprojekt.

– Det här känns både hedrande och roligt. Jag känner detta som ett fint erkännande för projektet som är så mycket mer än att enbart bilda en bandylandslag, säger Patrik Andersson.
Han säger att det somaliska bandylandslaget är ett verktyg för att skapa en bra integration i samhället.

Patrik Andersson Pris Tegera Arena i Leksand
Patrik Andersson får DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kronor av jurymedlemmen Lena Lagestam. Foto: Ulf Palm

Historien om det somaliska bandylandslaget började med att Patrik Andersson väckte idén att bilda ett somaliskt bandylandslag. Han bor i Borlänge där det finns en stor grupp somaliska nysvenskar. Han ville göra något som bidrar till öka förståelsen mellan somalierna och den svenska befolkningen.
Laget bildades och åkte sedan till bandy-VM i kallaste Ryssland. Det blev en medial succé som via en uppskattad dokumentärfilm (Trevligt folk) har skapat nya möjligheter inom det här området.
– Vi har inlett samarbete med bland annat Röda korset, Svenska kyrkan och flera föreningar inom idrottsrörelsen. Jag är också mitt uppe i en föreläsningsturné runt om i landet. Detta är bara början på så mycket mer, säger Patrik, som inte vet vad han ska göra med stipendiets belopp på 50 000 kronor.
– Det har jag inte hunnit tänka på, säger Patrik.

Han var en av åtta kandidater till stipendiet. De övriga nominerade var:

Täpp Lars Arnesson, från Malung
En man med kreativa och goda idéer som gör att Dalarnas kultur och naturbesöksmål lyfter och flyger några pinnhål.
Kicki Bergsten, från Borlänge
En drivkraft bakom gladteatern Revyresan där skådespelarna är utvecklingsstörda och funktionshindrade.
Tobias Mårtensson, Borlänge
En hängiven och engagerad person som med stor framgång driver Framtidsmuseet med syfte att öka intresset för teknik och naturvetenskap bland Dalarnas barn och unga.
Malin Floridan och Anders Åkerberg, Stora Skedvi
De har ett stort engagemang för att producera och utveckla intresset för närproducerad mat.
Johan Eriksson, Malungsfors
En stark ambassadör och samhällsbyggare i västra Dalarna. Genom honom ser ungdomarna att det är möjligt att bo kvar och utvecklas i Dalarna.
Magdalena Nord Omne och Lisa Mossfeldt Scheltdorf, Falun
De arbetar för att genom kulturhuset Magasinet lyfta varumärket Dalarna inom kulturen.
Martina Bergman, Borlänge
Hon hjälper fattiga familjer i Borlänge och Falun, som bland annat inte har mat och liknande för dagen. Martina gör allt arbete ideellt.