Olle Davidsson och Sussi Wilén-Dacke kandiderar till samhällsbyggnadsstipendiet

Olle Davidsson – hans energi utvecklar fotbollen i Kvarnsveden

Det går att, med mycket energi och idéer, utveckla en klubb till att ha ett lag i Allsvenskan, öka ungdomsverksamheten och dessutom bygga en stor fotbollshall som alla fotbollsspelare i kommunen har nytta av.
Det har Olle Davidsson bidragit till att Kvarnsvedens IK gjort. Därför nomineras han till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium 2017.

Olle Davidsson
Olle Davidsson är en eldsjäl som starkt bidragit till utvecklingen inom Kvarnsvedens IK.

För 18 år sedan blev Olle Davidsson ordförande i Kvarnsvedens IK. Då spelade damlaget i division V och herrlaget var ett medelbra lag i Dalarna. Klubben hade cirka 200 ungdomar och omsatte cirka 800 000 kronor.
I dag är Olle Davidsson fortfarande ordförande i klubben vars damlag spelar i Allsvenskan, herrarna i division III och har 575 ungdomar, nästan lika många pojkar som flickor. Klubben omsätter cirka sex  miljoner och har byggt en inomhusarena för fotboll, som i år övertas av Borlänge kommun.
En imponerande utveckling.
– Visst, vi är stolta, men kom ihåg att jag inte är ensam bakom den här utvecklingen. Vi är flera som jobbat för detta i Kvarnsveden. Jag råkar vara ordförande, säger Olle Davidsson.
Detta har varit en utveckling som skett lite i skuggan av Brage och Dalkurd som under dessa år fått de flesta rubrikerna i media. Nu är deras lag ofta och tränar i fotbollshallen i Kvarnsveden.
– Vi är stolta över utvecklingen i Kvarnsveden. En viktig orsak till framgången har varit att vi är en harmonisk klubb med en stor familjekänsla. Det har varit viktigt, säger Olle Davidsson och erkänner:
– De säger att jag också är en vinnarskalle. Det stämmer nog. För mig ger det mycket att se utvecklingen inom damlaget. Jag hoppas vi kan etablera oss i Allsvenskan nästa år. Men lika viktigt är det att se den glädje som finns bland våra ungdomar.

Fakta/Olle Davidsson
Bor: Borlänge
Ålder: 62.
Familj: Fru och fem döttrar.
Fritidsintresse: ”Klubben och tidigare höll jag på och byggde bilar.”
Juryns motivering: ”En eldsjäl som bidragit till en imponerande fotbollsverksamhet i Kvarnsvedens IK – både för elit och ungdomar. Människor som Olle är föredömen inom svensk idrottsrörelse.”


Sussi Wilén-Dacke – hon är ett stöd för utsatta ungdomar 

Susanne Wilén-Dacke, från Falun, har på ett offensivt sätt arbetat för att barn och ungdomar med övervikt psykisk ohälsa ska få nytt självförtroende och chans att komma tillbaka in i samhället. Därför är hon nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium 2017.

Sussie Wilén Dacke
Susanne Wilén-Dacke hjälper utsatta ungdomar inom ramen för Glimma.

– Så roligt att arbetet blir uppmärksammat. Det betyder så mycket för barnen och ungdomarna, säger Sussi Wilén-Dacke, som är personlig tränare, kostrådgivare och utbildad fritidspedagog. 
Hon har länge känt stor sympati för barn och ungdomar som bland att har problem med övervikt eller psykisk ohälsa. 

I september 2014 startade Sussi Föreningen Glimma barn och ungdom.
Resten har blivit en framgångssaga för barnen och ungdomarna som tillsammans med sina familjer får hjälp och stöd.
I dag finns 28 familjer i verksamheten. Familjer från hela Dalarna är välkomna.
– Det handlar om att förändra en livsstil innehållande både kost och motion. Därför riktar vi oss till hela familjen. Barnen och ungdomarna ska inte göra arbetet själva, utan hela familjen bör engageras om det ska bli bra resultat, säger hon.
Hennes arbete har varit hårt, mycket på grund av att verksamheten inte fått något hållbart ekonomiskt stöd från varken kommun eller landsting:
– Glimma är min stora dröm och alla barn och ungdomar ska få känna att dom har en plast i samhället oavsett övervikt eller psykisk alternativt ,fysisk ohälsa.
Många av dagens barn och ungdomar har det riktigt jobbigt i skolan och på fritiden.  
Målsättningen är att på stärka deras självförtroende så att de motiveras att gå vidare och ta del av det positiva som finns i samhället. Team Glimma har lyckats med många familjer och vill lyckas med fler.

I januari invigs Glimma House i Falun. Glimma House blir en mötesplats för barn och ungdomar tillsammans med deras familjer. Tack vare sponsorstöd från företag och privatpersoner.  Team Glimma består i dag av flertal kostrådgivare och personliga tränare. 


Fakta/Sussi Wilén-Dacke
Bor: Falun.
Ålder: 45.
Familj: Man och vuxen dotter.

Fritidssysselsättning: ”Glimma är också min fritid.” Jag lägger ner hela min själ i Glimma,

Juryns motivering: ”Hon har, genom projektet Glimma, verkat för att ge självförtroende till mobbade och överviktiga barn och ungdomar Dessa barn och ungdomar ska också känna att de har en viktig plats i samhället.”


Fakta/DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium 2017
Stipendiet på 50 000 kronor går till den eller de bidrar till en god samhällsutveckling i Dalarna. Sex personer är nominerade till den stora prisdelningen den 7 mars i samband med matchen Leksand-Djurgården.  Juryn består av Jon Norberg, radioprofil, Magnus Wikman, Rättviks marknad och Rättvik-Boda Jordägare, Marie Folkesson, Lena Lagestam, rådgivare inom kommunikation, kulturchef Leksands kommun, Birgitta Bogren, vd Siljan Turism, Salka Börjeson Eynon, hotellägare, Anders Hansson, konsult kommunikation, Mats Aspemo, DalaFrakt, Roger Odheden, DalaFrakt.