Margareta och Fredrik kandiderar till samhällsbyggnadsstipendiet

Kandidater nummer och fem till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium är Margareta Stjernqvist, Orsa för sitt arbete för de äldre i Orsa samt Fredrik Dersten som arbetar för att alla barn ska känna delaktighet i samhället.

Margareta Stjernqvist, från Orsa

Margareta Stjernqvist
Margareta Stjernqvist, från Orsa.

Ingen inom den äldre generationen ska behöva känna sig ensam och övergiven. Det anser Margareta Stjernqvist från Orsa. Därför startade hon den ideella föreningen Orsa Besöksgrupp, som har till uppgift att etablera kontakt med äldre och ensamma personer inom Orsa kommun.
Nu nomineras hon till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium för sitt arbete.

– Det var trevligt. Roligt att vårt arbete uppmärksammats, säger Margareta Stjernqvist och skrattar.
Margareta Stjernqvist, som är massage- och fotterapeut, träffade vid sina hembesök ute i byarna många äldre kunder som berättade om sin ensamhet och isolering, trots att de fick hjälp av hemtjänsten. Många hade dessutom svårt att röra på sig, vilket skapade en ännu större isolering.
– Detta kunde jag inte acceptera, utan var tvungen att göra någonting, berättar Margareta Stjernqvist.
Hon fick kontakt med kyrkoherde Anders Åkerlund. Det fick en stor betydelse när Orsa besöksgrupp (www.orsabesoksgrupp.se) bildades i april 2013.
– Vi fick ett fint stöd från Svenska kyrkan och Orsa Församling, vilket underlättade vår start av den här verksamheten, berättar Margareta Stjernqvist.
I dag är det 20 volontärer som arbetar ideellt med att kontakta de äldre som önskar en social samvaro. Vissa behöver också hjälp med att praktiska saker som läshjälp, fylla i blanketter eller helt enkelt ett stöd för att kunna gå ut på promenader. Här har funktionen med seniortelefonen en viktig uppgift. De arbetar också med aktiviteter så att de äldre kan träffa varanadra.
– För mig ger det här arbetet en otrolig personlig tillfredställelse. Tänk att se den glädje, som de äldre visar, när vi kommer. Då mår man gott i själen. Nu ska vi arbeta vidare för att göra detta till den bästa besöksgruppen för äldre och ensamma i Sverige, säger Margareta Stjernqvist.

Juryns motivering
”Margareta Stjernqvist, har genom den ideella föreningen Orsa Besöksgrupp, visat upp ett imponerande arbete, att genom hembesök, bryta isoleringen för flera inom den äldre generationen”.

Fakta/ Margareta Stjernqvist
Bor: Orsa
Ålder: 55
Familj: Man


Fredrik Dersten

Fredrik Dersten
Fredrik Dersten, från Falun.

Alla barn ska kunna vara med och ha roligt.
Så tänkte Fredrik Dersten, från Falun, när han för tre år sedan tog initiativet till barnfestivalen Brylla, som i år lockade upp till sammanlagt 20 000 besökare.
Därför är Fredrik Dersten en av sju nominerade till årets upplaga av DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

– Fantastiskt, så roligt. Jag är överväldigad och hedrad över att någon tänker på det här arbetet, sa Fredrik Dersten när han fick beskedet.
Historien om barnfestivalen Brylla började när Fredrik Dersten för några år sedan skulle gå på karneval tillsammans med sina tre barn.
Han var arbetslös med tre barn och hade inte tillräckligt med pengar att låta sina barn åka karuseller, äta godis och köpa dyra ballonger.
– Något som skulle bli trevligt slutade med en tråkig stämning efter jag inte hade råd med allt.. Jag kände att det var dags att skapa en festival där alla barn kan vara med. Oavsett storleken på föräldrarnas plånbok, etnisk bakgrund, eller om de är friska heller har någon form av funktionshinder, berättar Fredrik Dersten, som brinner för att inget barn ska känna sig utanför i samhället.
Resultatet blev barnfestivalen Brylla där allt, i princip, är gratis. På festivalen vimlar det av alver, orcher, gycklare och trollkarlar. Musik och hoppborgar är givna inslag.
Första året kom det drygt 1 000 besökare när festivalen arrangerades i Falun. I fjol växte den siffran till 3 500 besökare. I år arrangerades Brylla-festivalen även i Borlänge och Smedjebacken vilket totalt lockade upp till 20 000 personer, varav 7 000 besökte festivalen i Falun.
– Vi har fått ett fantastiskt gensvar och nu arbetar vi vidare med en här festivalen, som vi hoppas ska växa till fler orter i landet, säger Frdedrik Dersten.

Juryns motivering
”Fredrik Dersten vill inte att något barn ska känna sig utanför i samhället. Alla ska kunna ha roligt oavsett ekonomiska förutsättningar, etnisk bakgrund eller funktionsnedsättning. Därför är han mannen bakom succén med Brylla-festivalerna för barn”.

Fakta/Fredrik Dersten
Bor: Falun
Ålder: 43
Familj: Sambo, tre barn, plus ett bonusbarn.


Tidigare har nominerats:
Marika Sernfält för arbetet med kultur- och underhållningsevenemang i Dalarna.
Johan Hartmeyer Liverhall som hjälper före detta kriminella att komma tillbaka till samhället.
Renée Rudebrand för sitt arbete med Sätergläntan i Leksand
Johan Peters, Gagnef, som verkar för att skapa bättre samtalston mellan människor i samhället.