Kultur och bandy bakom nya nomineringar

Magdalena Nord Omne och Lisa Mossfeldt Scheltdorf, som utvecklat kulturhuset Magasinet i Falun.
Patrik Andersson, idégivare och eldsjäl i Borlänges Somaliska bandyklubb.
Det är två nya nominerade till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

DalaFrakt är transport- och anläggningsföretaget med en grundambition att aktivt bidra till en bra samhällsutveckling i Dalarna. Det är anledningen till att DalaFrakt har instiftat ett samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kronor till den eller de som gör något extra som utvecklar Dalarna. I år nominerar en jury åtta kandidater där vinnaren utses den 3 mars i samband med matchen Leksand-HV 71.

Magdalena Nord Omne och Lisa Mossfeldt Scheltdorf är ett projektledarpar som utvecklat Magasinet i Falun till ett attraktivt kulturhus. Arrangemangen, som både är kommersiella och icke kommersiella, avlöser varandra. Alltfler i regionen upptäckter vilka möjligheter det finns i den gamla magasinsbyggnaden vid Faluns nya resecentrum.
Magdalena och Lisa förklarar det självklara framgångsreceptet:
– Vi är två personer som är fulla av idéer och som sedan är beredda att sätta arbetet i fokus. Vi inser att inget sker automatiskt utan det krävs att vi jobbar jättehårt för att lyckas.
Flera vittnar om att detta är ett projektledarpar som kompletterar varandra på ett bra sätt. Magdalena och Lisa förklarar samarbetet:
– Ja, vi jobbar bra tillsammans. Men samtidigt är vi duktiga på att involvera flera aktörer i de olika projekten för att sedan se till att idéerna blir verklighet.
Ett intressant projekt är Dalarna Modern, som handlar om satt samla, synliggöra och sprida det samtida Dalarna. Ett annat är Dalarna Art Trail som går ut på att marknadsföra 13 av Dalarnas konstscener som en enhet för att öka besöksströmmarna till och mellan dem.
Magdalena och Lisa blev glada när de fick fick höra nedanstående motivering:
– Nu är vi bara oerhört hedrade över att ha blivit uppmärksammade och nominerade till det här stipendiet.
Motiveringen för Magdalena Nord Omne och Lisa Mossfeldt Scheltdorf lyder såhär:
”Magdalena Nord Omne och Lisa Mossfeldt Scheltdorf arbetar för att genom kulturhuset Magasinet lyfta varumärket Dalarna. Det är en idé som har blivit ett framgångsrikt långsiktigt projekt. De står också bland annat bakom det lyckade arbetet med Dalarna Art Trail som går ut på att gemensamt marknadsföra konstscener i Dalarna.”

Magdalena Nord Omne och Lisa Mossfeldt Scheltdorf
Magdalena Nord Omne och Lisa Mossfeldt Scheltdorf. Foto: Per Eriksson.

När Patrik Andersson kände att det kom för många negativa nyheter kring Borlänge fick han idén att starta Somalias bandylandslag. Det var för ett och ett halvt år sedan och idén blev en succé.
– Jag ville göra något bra för regionen och upptäckte att det bara återstod åtta månader till 2014 års bandy-VM i Sibirien. Därför kändes det självklart att starta ett somaliskt bandylag med sikte mot detta VM, berättar Patrik.
Resten är historia. Laget reste till VM och blev så folkkära att det nu gjorts en film om projektet som i vinter ska upp på ett 80-tal filmdukar runt om landet.
– Det var inte planerat, men nu råkar filmsatsningen komma perfekt i tiden med tanke på nyvalet. Det känns viktigt, säger Patrik.
Nu är den somaliska idrottssatsningen inne på sitt andra år. Verksamheten har utökats på flera sätt. Bandylaget har en trupp på 30 spelare och siktar på vinterns VM i Chabarovsk där B-gruppen spelar. Samtidigt har åtta somaliska damer börjat träna längdskidor.
– Det finns en förhoppning att någon av dem ska få ställa upp i kvalificeringsloppet i samband med skid-VM i Falun den 18 februari. Vi kommer i alla fall att ställa upp med lag i företagsstafetten, säger Patrik Andersson, som är märkbart glad över utvecklingen på verksamheten:
– Det är roligt att kunna göra något bra för integrationen. Samtidigt är det roligt att bli uppmärksammad genom att bli nominerad för stipendiet.
Motiveringen om Patrik Andersson lyder såhär:
”Patrik har med stort engagemang och massor av tid förverkligat en galen idé om att starta ett landslag i bandy för Somalia. Tanken var att göra det som ett integrationsprojekt. Att göra somalier till hjältar i Borlänge. Effekten har överträffat alla förväntningar. Projektet har blivit en film och rönt intresse från hela världen. Integrationsarbetet fortsätter i samarbete med en rad aktörer.”

Patrik Andersson
Patrik Andersson, här tillsammans med Ahmed Hussein, spelare i somaliska bandylaget.