Joakim är sjunde stipendiekandidaten

Joakim Andersson, restaurangägare från Borlänge kan inte acceptera att det finns hemlösa i hans hemkommun. Därför är det naturligt för honom att arrangera aktiviteter som underlättar för de som inte har någon bostad.
För det arbetet nomineras Joakim Andersson till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium.
Han är det sjunde kandidaten till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium. De övriga är
Marika Sernfält, Leksand. Johan Hartmeyer Liverhall, Borlänge. Renée Rudebrand, Leksand. Johan Peters, Gagnef. Margareta Stjernqvist,Orsa och Fredrik Dersten, Falun.

Joakim Andersson
Joakim Andersson, restaurangägare från Borlänge, arrangerar aktiviteter som underlättar för de som inte har någon bostad i hans kommun. Foto: Jerry Brodin

Joakim Andersson kan inte acceptera att det finns hemlösa i Borlänge. Hans arbete inom det här området gör honom till en stipendiekandidat.
– Det är roligt när det här arbetet uppmärksammas på det här viset. Men det viktigaste är att den här nomineringen lyfter de hemlösas situation, säger Joakim Andersson.
Han har i många år arbetat på olika sätt för att hjälpa de hemlösa, bland att genom att varje jul bjuda de hemlösa på julmat. Själva motorn i hjälpverksamheten är Restaurang Agnes, som Joakim Andersson äger och driver.
Nyligen var det tionde året som han bjöd de hemlösa i Borlänge på julbord. Denna gång kryddade han verksamheten med att göra en julskiva med Claes Yngström, Pierre Swärd, Borganäskören och Petra Kvännå. Behållningen skänktes till RIA-stugan i Borlänge.
Men Joakim Anderssons hjälpverksamhet till utsatta sträcker sig över hela året.
I höstas ledde han en hjälpexpedition till flyktingar som fastnat i Budapest. Inför 2016 planerar han flera olika aktiviteter för de svaga i samhället. Några insatser är ännu hemliga, andra berättar han gärna om. Som exempelvis det 20-manna tält som Joakim Andersson kommer att sätta upp framför kommunhuset i Borlänge. Där ska de hemlösa kunna bo.
– Vi ska se detta som ett sätt att påminna politikerna att det finns hemlösa i Borlänge. Jag kan inte acceptera att de styrande i vår kommun inte gör något åt detta. Det finns enkla effektiva lösningar som kan hjälpa de hemlösas situation, säger Joakim Andersson.

Juryns motivering:
”Joakim Andersson, från Borlänge kan inte acceptera att det finns hemlösa i hans kommun. Därför har han valt att på flera intressant sätt arbeta för de hemlösas situation i Borlänge.”

Fakta/Joakim Andersson
Bor: Borlänge
Ålder: 47
Familj: Fru + fyra barn.