Den femte och sjätte nominerade till stipendiet

DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kr går till den som på ett spännande sätt har bidragit till samhällsutvecklingen i Dalarna. Här presenterar vi två nya av sex nominerade: Bo Funcke, Borlänge och Bo-Marcus Lidström, Falun. Tidigare presenterade via pressinformationer: Marit Norin, Älvdalen och Tyko Persson, Borlänge. Eva Petursson, Borlänge och Jonny Wikström, Siljansnäs.


Bo Funcke – byggde en viktig skidanläggning för regionen

Bo Funcke, är en av Dalarnas mer drivna entreprenörer. Han fick en idé, som växte till en vision och blev en verklighet. Romme Alpin, är Sveriges största skidanläggning utanför fjällvärlden, och en anläggning som betyder mycket för tillväxten i regionen. Denna entreprenörsanda gör Bo Funcke till kandidat till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

Bo Funcke
Bo Funcke, en entusiastiskentreprenör som byggde Romme Alpin.

Året är 1985. Bo Funcke och Åke Källström får en idé att bygga en anläggning som ligger nära Stockholm och Mälardalen och därmed kan locka en stor målgrupp skidintresserade. De upptäckte att berget Solklinten, utanför Borlänge, var en perfekt plats. Det högsta berget i regionen. Idén blev en vision och förberedelsearbetet inleddes. Mycket inspiration hämtades från USA och främst från skidorten Vail i Colorado.
Invigningen skedde på juldagen 1987.
Då bestod Romme Alpin av nio nedfarter, fyra liftar, sju snökanoner och en enkel restaurang. I dag, 30 år senare, är Romme Alpin en anläggning med 30 nedfarter, 13 liftar, 700 snökanoner och Dalarnas största hotell med 700 bäddar.
– Vi är bara halvvägs, säger en skrattande Bo Funcke, som är ensam ägare och VD för Romme Alpin. Han driver verksamheten bland annat med hjälp av sönerna Viktor och Oskar. Romme Alpin omsätter 170 miljoner och har 20 fast anställa samt 400 säsongsanställda. Utvecklingen är imponerande, speciellt satsningen på hotellet, som Bo Funcke erkänner var en spännande utmaning.
– Vi upptäckte att hotellen i Falun och Borlänge var fyllda av gäster som på helgerna åkte skidor hos oss. Då kändes det naturligt att satsa på ett hotell, men det var en utmaning eftersom vi bara har öppet under vintersäsongen. Roligast är att hotellen fortfarande har fullt med skidåkare under helgerna. Hotellet invigdes 2009 och Bo Funcke säger att det har gått mycket bra, även om kärnverksamheten är den del som har med skidåkningen att göra.
Det märks tydligt att Bo Funcke är en spännande entreprenör. Han vill gärna vara ute mitt i verksamheten för att själv se hur flödet vid parkeringen, liftarna och backarna fungerar. Han har ofta en orienteringskarta på sig.
– Det är ett perfekt redskap när det gäller att tänka och planera för nya nedfarter. Jag har alltid en orienteringskarta på nattduksbordet för att i detalj få en bild av hur kommande nedfarter verkligen kommer att se ut. Det finns plats för fler utbyggnader.
Många i Dalarna har fått sitt första jobb på Romme Alpin. Flera kan vittna om anläggningens betydelse för dem att komma in i arbetslivet. Det är bara en av flera positiva effekter som Romme Alpin fått för regionens utveckling.
– Jag tror att det varit nyttigt för många att jobba hos oss. Främst när det gäller självklara detaljer som bra kundbemötande, ordning och reda samt vikten av att hålla tider. Detta har man med sig i hela livet, säger Bo Funcke och erkänner att anläggningen är hans stora passion i livet.
– Utan tvekan. Jag jobbar sju dagar i veckan och trivs varje dag.

Fakta/Bo Funcke.
Gör: VD Romme Alpin.
Bor: Falun.
Ålder: ”Plus 60”.
Familj: Hustru och två vuxna söner.
Fritidsintresse: Skidåkning, gamla bilar, båtliv.
Motivering: ”Bo Funcke motiveras till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium för att genom sin imponerande företagaranda skapat Romme Alpin – en anläggning som betyder mycket för många i regionen.”


 

Bo-Marcus Lidström – jobbar för en unik arena i Falun

En konstgjord anläggning för forspaddling i Falun kan betyda mycket för besöksnäringen och för invånarna i kommunen. Det är inte alla entreprenörer som tänkt den tanken. Men Bo-Marcus Lidström såg möjligheterna och efter flera år av förberedelser öppnas i sommar Falun Vildvattenpark.

Bo-Marcus Lidström
Bo-Marcus Lidström driver projektet Falu Vildvattenpark.

Bo-Marcus Lidström blir därför nominerad till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium för sin framåtanda som kan innebära nya möjligheter för länet.
Det finns inte många konstgjorda arenor för forspaddling i Europa. Den närmaste ligger i Leipzig.
I maj 2018 öppnas en sådan arena i Falun. Det är resultatet av Bo-Marcus Lidströms intensiva planering och marknadsarbete som fått 130 investerare att satsa på projektet.
Han har under planeringen fått bra stöd från Falu kommun som tycker att detta kan vara bra för bygden.
– Jag är så glad att detta nu blir verklighet. Det här blir en anläggning för såväl idrott i alla åldrar och för turism och rekreation. Flödet i forsen kan justeras från mycket lätt till idrott på hög nivå. Jag ser att det kan bli lika naturligt för folk att testa forspaddling som att exempelvis åka slalom. Detta kommer också att bli ett lyft för besöksnäringen.
Bo-Marcus Lidström brinner av entusiasm när han berättar om de som kommer att bli intresserade av att testa att åka utför den konstgjorda forsen. Här finns goda möjlighet för företagsevenemang och för skolklasser.
– Dessutom blir det ett spännande utflyktsmål för Faluborna där de kan se vad som händer i forsen och koppla av i en trivsam park.
För idrotten blir anläggningen också mycket betydelsefull. Denna Riksanläggning för kanotslalom kommer kan skapa flera framtida olympier. Det är redan klart med flera som vill komma hit på träningsläger och i oktober 2018 arrangeras Swedish Open som blir en stor internationell tävling i kanotslalom.
Verksamheten drivs i bolagsform där Bo-Marcus Lidström är VD.

Fakta/Bo-Marcus Lidström
Gör: Driver projektet Falu Vildvattenpark.
Bor: Falun. Ålder: 49.
Familj: Fru och två barn.
Fritidsintresse: Paddling, musik och företagande.
Motivering: ”Bo-Marcus Lidström nomineras för sitt engagemang att skapa forspaddlingsarenan Falun Vildvattenpark i Falun som på ett nytt och spännande sätt kan utveckla besöksnäringen i regionen.”


 

Fakta/DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium 2018

Stipendiet på 50 000 kronor går till den eller de bidrar till en god samhällsutveckling i Dalarna. Sex personer är nominerade till den stora prisdelningen den 9 februari i samband med matchen Leksand-Modo.
Juryn består av Jon Norberg, radioprofil, Magnus Wikman, Rättviks marknad och Rättvik-Boda Jordägare, Marie Folkesson, Lena Lagestam, rådgivare inom kommunikation, kulturchef Leksands kommun, Birgitta Bogren, konsult kommunikation, Salka Börjeson Eynon, hotellägare, Anders Hansson, konsult kommunikation, Mats Aspemo, VD DalaFrakt.