De två sista nomineringarna till DalaFrakts Samhällsbyggnadsstipendium

DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium på 50 000 kr går till den som på ett spännande sätt har bidragit till samhällsutvecklingen i Dalarna. Här presenterar vi två nya namn av sex nominerade: Johan Szymanski och Roberto Wacchi. Tidigare presenterade är Diana Xhemshiti, Borlänge och Fredrik Löfgren, Sifferbo, Eva Janson, Leksand och Markus Svensson, Rättvik.


Johan Szymanski –bidrog till engagemanget mitt i branden

Det har snart gått ett halvår sedan sommarens skogsbränder i norra Dalarna.
Brandchefen Johan Szymanski kan nu se tillbaka på en tid, som mitt i allt elände, bidrog till att lyfta fram solidaritet och engagemang hos lokalbefolkningen. Därför nomineras han till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

Johan Szymanski
Johan Szymanski är nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnatsstipendium.

Johan Szymanski berättar att sommarens bränder, som pågick i tre veckor och en dag, har förändrat mycket av hans liv. Före branden var Johan Szymanski en anonym brandchef i Mora. Nu är han lite av en kändis.
– Det märks i alla fall att många känner igen mig och uppmärksammar det vi alla gjorde i somras. Det här samtalet om stipendiet är ännu ett exempel på det, säger en märkbart rörd Johan Szymanski.
Han har fått flera inbjudningar om att föreläsa om de dramatiska dagarna där elden härjade mellan Älvdalen och Särna. Både från Sverige, Danmark och USA.
Han berättar gärna vad som hände och gör det med stort engagemang. Då är det viktigt för honom att hylla alla frivilliga från bygden som ställde upp.
– Det var en fantastisk uppslutning från lokalbefolkningen. Inte en enda gång under de här veckorna var det någon som sa att det var omöjligt. Alla ställde upp, slet hårt och ingen gnällde. En gång ställde Särnaborna upp med kött så att de tyska brandmännen en dag skulle få äta älgkött, säger Johan Szymanski och berättar att en effekt av branden är ett ökat intresse för att gå in i frivilligbrandkåren.
I Johan Szymanskis ”inre stab” på sex personer. Där fanns en viktig regel att ingen idé var för dum. Det bidrog till att ett JAS-plan släppte den berömda bomben över elden. Johan Szymanski berättar:
– Det var i ett skede när vi tog upp effekterna om vinden skulle vända. Då fanns nämligen en stor risk för att Älvdalen och Mora skulle hotas. I det läget ville vi skapa en beredskap som gick ut på att bomba bränderna för att ta bort syret. Den bomben var ett test inför ett värre scenario, säger Johan Szymanski.

Fakta/Johan Szymanski
Bor:
Mora.
Ålder: 33 år.
Familj: Singel
Fritidsintresse: Olika former av träning: Från grupp-pass till skidåkning.
Motivering: ”När många oroades under sommarens skogsbränder i norra Dalarna fanns räddningsledaren Johan Szymanski alltid där. Med sitt lugn, sitt mod och förmågan att tänka utanför boxen blev han en förebild och inspirationskälla för många bland lokalbefolkningen.”


Roberto Vacchi – drivs att få hjälpa andra

Många förknippar Roberto Vacchi med sportjournalisten som bland annat guidar oss runt Tour de France i TV. Eller som speakern, som skapar stämning på olika idrottsevent.
Men Roberto Vacchi tar också initiativ till insamlingar för att på olika sätt hjälpa dem som inte har det så lätt i samhället.
För detta är Roberto Vacchi nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

 

Roberto Vacchi
Roberto Vacchi är nominerad till DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium.

– Jag gör de här insamlingarna för att jag tycker om det och för att det känns bra i magen. Inte för att man tror att det ska kunna resultera i ett pris. Men jag blir jätteglad av ett sådant här samtal. Det kanske är ett bevis på att man gjort något rätt, säger Roberto Vacchi.
Att kunna hjälpa har alltid varit en stor drivkraft för Roberto Vacchi. Det märktes redan när han var tävlingscyklist.
– Då var jag nog bäst på att hjälpa andra så att hela laget gjorde resultat. Jag har alltid varit en lagspelare.
Det var för tio år sedan som Roberto Vacchi började sin ”hjälpverksamhet”. Han märkte att insamlingarna till de lokala organisationerna gav effekt och uppskattades mycket.
– Direkt blev det väldigt personligt och jag fick möta dem som berördes. Jag såg snabbt pengarnas betydelse för dem, berättar Roberto Vacchi.
Han har bland annat hjälpt Kvinnojouren i Borlänge, Riastugan i Borlänge och Rädda Barnen. Tagit kampen mot prostatacancer (Mustaschkampen), driver flera minnesfonder och stöttar Sockertoppen, som är Robin Bryntessons projekt för de som fått diabetes. Roberto Vacchi finns också med som initiativtagare till evenemang som Klassjoggen och Juljoggen, som bidrar till att samla in pengar till välgörande ändamål.
Sina ordinarie jobb som sportjournalist och moderator gör han inom ramen för det egna företaget. Det möjliggör för honom att också kunna engagera sig i arbetet för andra:
– Det fina är att alla som skänker pengar stärker på olika sätt de organisationer som är i behov av pengarna. Flera av dessa organisationer behövs för att fler ska må bra och vi får ett trevligare klimat i Dalarna, menar Roberto Vacchi.

Fakta/ Roberto Vacchi
Bor: Borlänge och Katrineholm
Ålder:
53.
Familj: Tre barn, halvtidssambo och bonusbarn.
Fritidsintresse: Motion och familj.
Motivering: ”Många känner Roberto Vacchi som sportjournalist, kommentator av Tour de France, moderator och speaker. Men hans stora gärning för samhällsutvecklingen är engagemanget för insamlingar som går till sjuka, svaga och andra utsatta i samhället. Det betyder mycket för många.”


Fakta/DalaFrakts samhällsbyggnadsstipendium 2018
Stipendiet på 50 000 kronor går till den eller de bidrar till en god samhällsutveckling i Dalarna. Sex personer är nominerade till den stora prisdelningen den 8 februari i samband med matchen Leksand–Almtuna. Juryn består av Christer Gruhs, medieprofil, Rolf Hammar, Vasaloppsprofil, Marie Folkesson, kulturprofil i Leksand, Lena Lagestam, rådgivare kommunikation företagare, Birgitta Bogren, samhällschef i Orsa, Salka Börjeson Eynon, hotellägare, Anders Hansson, konsult kommunikation, Mats Aspemo, VD DalaFrakt.