DalaFrakt satsar på unga talanger

Nu inleds DalaFrakts talangutveckling. En satsning på att hjälpa dalatalanger inom olika områden så att de kan uppfylla sina mål och drömmar

Tre mycket lovande framtidsnamn blir ambassadörer för DalaFrakt.

  • Anna Dyvik, 22, landslagsskidåkare, som tävlar för IFK Mora.
  • Casper Ingels, 18, aktör inom film och skådespeleri, som bor i Falun.
  • Sara Junevik, 17, simmare i juniorlandslaget, som tävlar för Falu SS.

– För DalaFrakt är det viktigt att ta aktiv del i samhällsutvecklingen och bidra till att det ska vara bra och kännas inspirerande att bo, leva och utvecklas i Dalarna. Därför startar vi upp DalaFrakts talangutveckling, säger Mats Aspemo, vd för DalaFrakt.
Han utvecklar företagets tankar bakom satsningen:
– Vi vill stödja unga framtidsnamn i det skede av karriären när de som mest behöver stöd. Dessutom är Dalarna starkt förknippat med kultur och idrott. Vi är mycket stolta över att få hjälpa dessa talanger till fortsatt utveckling inom sina områden.
De utvalda talangerna förklarar vad stödet betyder för dem: 
– Tack vare supporten från DalaFrakt kan jag åka på fler träningsläger. Bland annat som ”gästsimmare” på Elitcenter i Stockholm där Sarah Sjöström tränar, säger Sara Junevik.
– Jag kommer att få möjlighet att producera fler kortfilmer. Det är ett bra sätt att visa mina färdigheter inför filmbranschen, säger Casper Ingels, som blev otroligt glad över det här stödet eftersom han aldrig tidigare uppmärksammats på detta sätt.
– Samarbetet med DalaFrakt hjälper mig att kunna gå vidare med min skidsatsning och utvecklas som skidåkare, säger Anna Dyvik.

Fakta/Profilerna i DalaFrakts talangutveckling


Anna Dyvik, landslagsskidåkare

Anna Dyvik
Skidtalang: Anna Dyvik

Ålder: 22.
Bor: Falun, men tävlar för IFK Mora.
Gör: Åker skidor.
Främsta meriter: 2017: U 23-VM: Två guld (sprint och 10 km). 2014: JVM: Ett guld och brons (stafett och skiathlon).

Övrigt om Anna Dyvik: I vintras fick hon sitt stora genombrott med två guldmedaljer på U23-VM på OS-banorna i Salt Lake City. Hon etablerade sig också i seniorlandslaget. Bland annat genom att bli uttagen till VM i Lahtis och ingå i stafettlaget i världscupen i franska La Clusaz.
Nu siktar Anna Dyvik på kommande vinter, som också är OS-säsong.
– Träningen går bra och kroppen svarar som jag vill, säger Anna Dyvik, som när detta skrivs är på landslagsläger i franska Villard de Lans.
– Det känns som jag nu utvecklas åt rätt håll. Jag har blivit starkare i överkroppen och har höjt min lägstanivå. Det kan bli en spännande vinter för mig.


Casper Ingels, filmskapare och skådespelare

Casper Ingels
Filmtalang: Casper Ingels

Ålder: 18.
Bor: I Falun.
Gör: Filmar, skådespelar och studerar på gymnasiet.
Främsta meriter: Som skådespelare: Olika roller i Himlaspelet. Spelar Thomas Quick
i en brittisk film gjord av BBC och Channel 4. Filmen har svensk premiär på Netflix i slutet av 2017. Som filmare: Gjort komedifilmen CSI:Leksand med bland annat Måns Möller och Hasse Aro. Fått flera priser för kortfilmen Swedish Psycho.

Övrigt om Casper Ingels:
När han växte upp i Leksand drömde de flesta av killarna i klassen om att bli hockeyspelare. Men Casper Ingels ville redan som barn både bli skådespelare och skapa film. I dag är han på väg att uppfylla sin dröm. Flera av hans filmer på Youtube har redan noterat över 100 000 visningar. Fler kortfilmer är på väg.
– Att producera kortfilmer är ett sätt att visa filmbranschen att vi kan och vad vi kan, säger Casper Ingels som inte har bestämt sig om han i framtiden vill stå framför eller bakom kameran. Men han har redan sin närmaste framtid utstakad:

– Efter gymnasiet planerar jag och en god vän att starta ett eget filmbolag. Då kan vi lättare påverka vår egen verksamhet och utveckling.


Sara Junevik, simmare

Sara Junevik
Simtalang: Sara Junevik

Ålder: 17.
Bor: Falun. Tävlar för Falu SS
Gör: Simmar och studerar på gymnasiet.
Främsta meriter: 2017: JVM-silver (50 m fjäril), JEM-brons (50m fjäril) 2016: JEM-silver i Ungern (50 m fjäril).

Övrigt om Sara Junevik: Hon är uppvuxen i orienteringsfamilj, men fastnade för simningen. I dag ser hon det som en bra kombination.
– Det är ett bra komplement i min träning att ibland också kunna orientera, säger Sara Junevik, som har ett tydligt mål med sin simmarkarriär:

– Närmast är det EM på kortbana som i december avgörs i Köpenhamn. Annars är det självfallet OS. Då tänker jag först på OS i Tokyo 2020, men också på OS i Paris 2024. Då är jag mer mogen att ta fler medaljer, säger hon med ett leende.
Men Sara är beredd på att skynda lagom och utveckla träningen så att hon klarar en lång och framgångsrik karriär. I dag tränar hon sex pass i veckan, plus två pass styrketräning.
– Där finns det möjlighet till utveckling, menar Sara Junevik, som likt simmardrottningen Sarah Sjöström är en sprinter med fjärilsim som specialitet.


 

DalaFrakt kommer att rapportera via sociala medier, hemsidan och i DalaFrakt News hur det går för de tre talangerna.
Talangerna kommer också att vid något tillfälle delta på kundevents ni kan få träffa dem och höra dem berätta lite mer om sig själv och sin resa.